28.8.2022 – KineDok: Jak jsem se stala partyzánkou + diskuze s Denisou Makovou

Publikoval admin v

V druhé světové válce bývají Romové vykreslováni nejčastěji jako oběti holocaustu a přitom někteří z nich bojovali proti nacistům se zbraní v ruce. Režisérka se ve filmu pouští do vlastního pátrání po osudech romských partyzánů v Československu, inspirovaná příběhem svého praděda – partyzána Jána Lacka. Motivací k natočení filmu se tak stává připomenutí zapomenuté kapitoly dějin a uchování pravdy o jejím pradědovi, kterou tak může představit širší veřejnosti. Při rešerších a samotném natáčení se setkává s mnoha překážkami, nezájmem příslušných institucí a hluboce zakořeněnými předsudky vůči svému etniku. Dokument ukazuje zábavnou formou částečně čerpajíc ze stylu dobrodružných pohádek, jak nesnadné a zároveň důležité je v dnešní době připomínat skutky zapomenutých romských hrdinů.


Původní název: Ako som sa stala partizánkou
Režie: Vera Lacková
Délka: 89 minut
Rok: 2021
Země: Česko/Slovensko
Dokument bude promítán v českém znění s anglickými titulky.

trailer k filmu

Po promítání filmu proběhne diskuze s Denisou Makovou.
Denisa Maková je absolventkou Univerzity Karlovy a nyní pracuje pro Nadaci Albatros jako koordinátorka stipendií pro romské vysokoškoláky. Krom toho se zabývá postavením Romů v České republice, vzděláváním Romů, osobnostním rozvojem a motivací.
S Denisou Makovou si budeme vykládat o filmu samotném, historii, ale i současnosti Romů. A také bude samozřejmě prostor na vaše otázky!

KineDok je projektem Institutu dokumentárního filmu. Projekt je realizován s finanční podporou Kreativní Evropy MEDIA, Mezinárodního visegrádského fondu, Velvyslanectví USA, Státního fondu kinematografie a Magistrátu hl.m. Prahy.