KineDok – FAMU shorts= čtyři dokumentární filmy studentů*ek FAMU

Publikoval admin v

Datum konání

18. 12. 2022    
4:00 pm - 10:00 pm

Event Type

☞☞☞ V neděli 18.prosince bude od 16:00 probíhat další projekce v rámci projektu KineDok.
Tentokrát se bude jednat o výběr
dokumentární audiovize studentek a studentů pražské FAMU.
Vstupné je zdarma.
Klub bude otevřen od 16:00 a promítat se začne v 16:30.
A možná už bude i nějaké to veganské cukroví!
———————————————
✔ Proč se cítím jako kluk? (2019, r. Kateř Tureček)
Ben je 16 letý trans muž, který svou identitu nemíní pod tlakem společnosti skrývat. Se svými skutečnými pocity utíká do on-line světa a opravdově šťastný se cítí například ve chvíli, kdy se pomocí klíčovací technologie představuje svou možnou budoucnost. Snímek zprostředkovaně zachycuje s jakým (ne)pochopením a (ne)přijetím se setkává ve škole, s vlastní rodinou a celou společností, která ho obklopuje. Skutečnost Benovy identity zasahuje celou rodinu. Intimní portrét skromné rodiny ve svízelné situaci v malé vesnici někde na jihu Vysočiny.
———————————————
✔ llllllIIIIl (2017, r. Petr Salaba)
Název filmu lze vnímat jako anti-captcha, text, který je snadno strojově čitelný, ale těžko srozumitelný pro člověka. Film se satirickou formou zamýšlí nad problémem autokracie strojů. Dokumentárně zachycené apokalyptické vize inspirované filmem Terminátor se zde promítají do reality protestů proti summitu G20, jejichž katalyzátorem, prostředkem i výsledkem jsou statistické analýzy behaviorálních modelů uskutečňované skrze počítače a telefony.
———————————————
✔ O-chlup (2019, r. Josefina Lubojacki)
Proč máme chlupy, k čemu slouží, z čeho se skládají a kdy jsme je přestali mít rádi? Hybridní audiovizuální esej s performativními momenty pohlíží na problematiku ochlupení z různorodých perspektiv. Prvky instruktážního filmu opírající se o fakta a makroskopické detaily jsou prokládány inscenovanými výjevy s velkou mírou stylizace.
———————————————
✔ Jménem policie se oblékněte! (2021, r. Mikoláš Arsenjev)
Ateliérové cvičení pojaté jako stylizovaná rekonstrukce protestní akce hnutí Extinction Rebellion, která se udála v září 2020 v Zaře v ulici Na Příkopě v Praze, a jež se nečekaně vymkla z rukou. Kombinací hrané akce a autentického svědectví dvacetileté dívky se film snaží přiblížit psychické rozpoložení, které aktivisté v extrémních chvílích „přímých akcí“ zažívají.
———————————————
KineDok je projektem Institutu dokumentárního filmu. Projekt je realizován s finanční podporou Kreativní Evropy MEDIA, Mezinárodního visegrádského fondu, Velvyslanectví USA, Státního fondu kinematografie a Magistrátu hl.m. Prahy.�
Účastí na akci dává návštěvník svolení k fotografování a audiovizuálnímu záznamu své osoby pro promo účely projektu KineDok.
Kategorie: