KineDok: Opouštět Počátky + diskuze s Matějem Karasem

Publikoval admin v

Datum konání

15. 1. 2023    
3:30 pm - 10:00 pm

Event Type

Zveme vás na další promítání v rámci projektu KineDok. V neděli 15.1.2023 se budeme věnovat tématu vyrůstání v dětském domově.
Po promírání bude probíhat diskuze s Matějem Karasem, který se problematice již dlouhodobě věnuje.
Klub bude otevřen v 15:30, promítat se začne v 16:00.
Vstup je zdarma.

🟡 OPOUŠTĚT POČÁTKY (Linda Kallistová Jablonská, 2021, Česká republika)
Hledání práce, vlastní bydlení, dostatek cigaret. Denisa, Adéla, Kristýna a Pavla narážejí na realitu všedního života, od které je doteď dělily stěny ústavu i péče vychovatelek. V průběhu let se na cestě bludištěm reálných výzev setkávají s neznámými překážkami, střídavě se ocitají na mrtvých bodech a potom se znovu pokoušejí dokončit si vzdělání a najít pevné místo ve společnosti. Zažívají zklamání v lásce, vracejí se k rodičům a zakládají vlastní rodiny. Poučí se z chyb, kvůli kterým se jako děti dostaly do péče úřadů? Nebudou je opakovat v roli rodičů? Režisérka s mimořádnou citlivostí navazuje na vztah s protagonistkami svého předchozího filmu Počátky a sugestivně přibližuje úskalí přechodu z ústavní péče do samostatného života.
———————————————
KineDok je projektem Institutu dokumentárního filmu. Projekt je realizován s finanční podporou Kreativní Evropy MEDIA, Mezinárodního visegrádského fondu, Velvyslanectví USA, Státního fondu kinematografie a Magistrátu hl.m. Prahy.
Kategorie: