Jumper – (ex Raincoat 34, John Ball)

Publikoval admin v

TŘETÍ ROZHOVOR – JUMPER

Jumper pochází ze Slezska. Od roku 2016 žije v Bogotě (Kolumbie). Externě je spolupracovníkem organizace pro lidská práva v Kurdistánu (dříve v Kurdistánu žil pět let).

Hrál v mnoha kapelách, zejména v Raincoat 34 a John Ball.

1. Mohl by si nám ve stručnosti popsat, jaká je koronavirová situace ve tvé zemi/městě?

V Kolumbii byla zavedena v druhé polovině března striktní karanténa, která ve státě platila až do září. V Bogotě, téměř osmimilionovém městě, kde žiji, je dodnes povinností nosit roušku kdykoliv, když opustíš bydliště. Skoro šest měsíců jsme nemohli opustit město. Nakupování bylo povoleno jen co druhý den a do obchodu mohl jít jen jeden člen domácnosti (ačkoliv později toto nařízení přestalo být na některých místech vyžadováno). Do konce srpna byly uzavřeny také městské parky a po větší část lockdownu mohli lidé venku cvičit jen mezi 6 a 10 hodinou ranní. Školy fungovaly (a ještě dlouho budou) jen online. Hranice Kolumbie (a mezinárodní lety) se po více než šesti měsících začaly znovu otevírat. Tato striktní nařízení napomohla předejít tomu, aby i přes 855 000 celkových případů nákazy Covidem – 19 (a 26 000 úmrtí), nezkolaboval zdravotnický systém v zemi. Obsazenost lůžek na JIP (jednotkách intenzivní péče) se vyšplhala na maximu 95 %, což byla ještě zvládnutelná obložnost, v srpnu pak začal pokles.

2. Jak se změnila možnost organizovat koncerty a zkoušet s tvými kapelami/projekty?

V Bogotě byla většina sociálního a kulturního života zastavena. Od března do dneška není možné dělat koncerty. Některé kapely vysílají své zkoušky, dělají online koncerty.

3. Co ti pomáhá při zvládání téhle situace?

Když to šlo, jezdil jsem na kole. S kamarády a kamarádkami jsem udržoval po celých šest měsíců online kontakt. A pracoval jsem na nápadech pro nový hudební projekt s přáteli. Navzájem jsme si jednotlivé nápady posílali přes internet.

4. Našel jsi nějaké zajímavé projekty, které bys čtenářům doporučil?

https://www.facebook.com/towersofacre

– Parádní DIY HC/punk label z Bogoty

https://www.facebook.com/4CuartosMusica

– Místo, kde zkouší mnoho DIY kapel. Realizují živé/online koncerty.

https://bandzone.cz/raincoat34

https://bandzone.cz/johnball