Kája: Čaj, Agatha Christie a Karnola

Publikoval admin v

A další rozhovor, tentokráte s Kájou, milovnicí čaje, Agathy Christie a dalším z lidí, bez nichž by koncerty a další kulturní diy akce nemohly fungovat.

1. Ahoj Kájo! Tento rozhovor bude muset přeci jenom začít klasickou otázkou. Kdo je Kája? Jak by se nám představila?

Ahoj, já jsem Kája od Káji Jančíka. Na koncertech mě najdete vždycky někde v rohu dál od davu. A většinou mi trvá tak rok až dva, než si začnu s někým povídat. Ráda čtu a chodím. Mám doma zelenou koloběžku, velké množství čajového nádobí a knih.

2. Vím o tobě, že si velká milovnice čaje. Je nějaký čaj, který bys doporučila na zvládnutí zimního, kovidího splínu?

Já myslím, že všechny problémy vyřeší Pu erh, popřípadě Lapsang souchong.

3. Vzpomeneš si na nějaké nejbizarnější místo, kde jsi zrealizovala čajový dýchánek?

Ty jo, vybavuje se mi nějaká podivná škarpa u velké silnice, když jsme putovaly s kamarádkou. A možná tam byla i benzinka a určitě si vzpomínám, že poblíž té škarpy byl červený antukový povrch. A je docela možné, že to bylo ve Francii.

4. Pojďme k mému oblíbenému tématu a tím jsou knížky. Je nějaká kniha, kterou jsi přečetla už více než dvakrát?

Je jich dost. Už nějakou dobu si dávám každoročně Harryho Pottera a Hobita. Pána prstenů tak jednou za dva roky. Vracím se často i k Trnkově Zahradě.

5. Mě osobně, až na výjimky jako je například Spalovač mrtvol, filmová adaptace knih dost zklame. Máš ty nějakou oblíbenou filmovou adaptaci, která se svou kvalitou, provedením vyrovná knize?

Noo… třeba filmová Koralína se mi líbí víc než původní komiks. A hodně povedený je Saturnin.

6. A kdybys sama mohla zfilmovat nějakou knihu, která by to byla?

Do toho bych nešla.

7. A máš nějakou typicky zimní knihu?

Mám spíš letní knihy, ale v zimě mám pravidelně náladu na ruské autory, tak se snažím číst pokaždé něco nového. A myslím, že od letošního února to bude muminí Čarovná zima.

8. Je nějaká knižní postava, kterou jsi chtěla, nebo pořád chceš tak trochu být?

Hobit. A taky Anna ze Zeleného domu, nebo Tygr z Medvídka Pú. A na chvíli bych chtěla být slečna Marplová a užívat si, jak mám všechny prokouknuté a přitom jenom sedím v rožku, pletu si a popíjím čaj.

9. Pojďme trochu více do tvého soukromí. Doma máš králíčky, tedy králičice. Proč zrovna tenhle domácí kámoš?

Nějak se to seběhlo. Králíci jsou bezva parťáci, naučí se spoustu věcí, jsou to mazlové podobně jako psiska, ale taky trochu podšívky. A nemusíš jim kupovat maso.

10. Jak všichni víme, máme teď období kovidí, které se pojí se spoustou nepříjemností a každodenních změn. U vás v domácnosti navíc přibyl jeden další člen. Jaký to je, stát se rodičem v době kovidí?

My máme štěstí, že nás ta situace nezasáhla zdravotně ani finančně. A celé to rodičování je na začátku hodně o nejbližších lidech. Všechno se obrací dovnitř. Takže je snazší ignorovat ten blázinec okolo. Člověk má pocit, že má konečně právo nepřemýšlet nad zbytkem světa. Všechno je příjemně pomalé. Ale čas fičí a asi všem už chybí nějaké společenské události.

11. Kterou knížku by dle tebe měl každý rodič přečíst svému dítěti?

Hlavně takovou, která bude ho samotného bavit, ať si to užijí. Nicméně myslím, že žádné dítě by nemělo přijít o Hrubínův Špalíček veršů a pohádek (ideálně vydání ilustrované Trnkou).

12. A nakonec bych se ráda zeptala na tvé zapojení do realizace koncertů. Jsi součástí týmu, který se podílel na chodu mnoha menších i větších koncertů, mimo jiné skvělé akce s názvem Neočekávaný dýchánek. Co tě na tom nejvíc baví?

Ta atmoška. Že neděláš věci pro peníze. A taky, že má Kája radost, když se to po té spoustě příprav povede.

13. Je nějaká kapela, interpret, který tě mimořádně nadchl?

Mám ráda MC Broka a Dášu fon flašu. Hodně si teď doma dáváme ruské elektro. Fandím Zrní.

14. A moje poslední otázka – šla by si radši slavit nenarozeniny s Alenkou nebo si poslechnout paměti Mumínčího tatínka?

Oni to pořádají ve stejný termín? Třeba by to někdo z nich mohl přesunout, abych stihla obojí.Každého, s kým děláme rozhovory, požádáme také o tři fotografie, které ji/ho charakterizují. Tady jsou tedy tři od Káji! A díky za rozhovor!