Laurits (Göttemia)

Publikoval admin v

Göttemia

1. Mohl bys nám ve stručnosti popsat, jaká je koronavirová situace ve tvé zemi/městě?

Někdy v druhé půlce března bylo během jedno dne skoro vše, po celém Norsku, uzavřeno. Mohli jsme jít do potravin, ale to bylo vše. Tahle situace trvala nějakou dobu, od června začalo pozvolné uvolňování. Nyní se rozhodlo, že budou v jednotlivých městech zvýšená omezení (dojde k lockdownu) v případě, kdy tam dojde k nárůstu. Pořád jsou platná značná omezení, a to především ve sportu a kultuře, což dost omezuje mnohá místa a přátelé (zvukaře, profesionální hudebníky apod.).

Norsko je velmi rozlehlá země s menším počtem obyvatelstva, které je vcelku samotářské, takže si myslím, že jsme nejhorších dopadů vcelku ušetřeni. Všichni členové Göttemia navíc měli to štěstí, že mohli na rozdíl od mnoha jiných i nadále pracovat.

2. Jak se změnila možnost organizovat koncerty a zkoušet s tvými kapelami/projekty?

Měli jsme domluvené fakt skvělé turné po Evropě, včetně nového LP. Můj mozek věděl, že je to v pr**li, ale odmítal si to připustit, pochopit. Jednoho dnes v práci to na mě dolehlo, točila si mi hlava a třásl jsem se, nemohl jsem uvěřit tomu, kolik práce přišlo vniveč. Ale po chvilce mi došlo, že máme velké štěstí ve srovnání s mnoha jinými lidmi, takže si nemáme na co stěžovat.

Začali jsme zkoušet ve třech – basová kytara, zpěvy, bicí. Ola, náš kytarista pracuje ve zdravotnictví, a tudíž na něho omezení na několik měsíců dopadla mnohem více. „Drum and bass“ formát byl vlastně způsob, jakým jsme skládali mnoho songů v minulosti, takže spousta nápadů dorazilo velmi rychle. Takže tohle léto jsme šli do studia a nahráli nové album, ačkoliv jsme nevystupovali ještě s tím předchozím. Taktéž jsme ve třech hráli online – vystoupení je možné najít na našem facebookovém profilu, a byla to vlastně velká legrace.

3. Co ti pomáhá při zvládání téhle situace?

Po většinu lockdownu nebylo možné dělat nic jiného než se slízat (4 až 5 lidí bylo největší množství) a pít pivo a dívat se na online koncerty, hrát kvízy a dělat různé blbosti. V časech jako tyto si ještě víc vážím toho, že žiji blízko přírody, a ne ve velkém městě. Kromě kreativity spojené s Göttemií veškerá moje další tvořivost byla na bodě mrazu, a to byla vcelku zvláštní zkušenost.

4. Našel jsi nějaké zajímavé projekty, které bys čtenářům doporučil?

Lyngfarer – https://lyngfarer.bandcamp.com/

Lucky Malice new songs – https://kraftpest.bandcamp.com/track/magnetic

Jabba – https://jabbaband.bandcamp.com/

Sunshe Ine – (Hans Uhre from Regn & our producer) –

http://eviglyttar.no/blogg/2020/5/14/sunshe-ine-slim-slom