November Might Be Fine

Publikoval admin v

Další rozhovor, tentokrát se členy kapely November Might Be Fine, kterou jste mohli několikrát vidět také ve Futře.

1. Ahoj! Můžete nám ve stručnosti popsat, jaká je teď situace v Polsku?

Bartosz: Stručně mohu říci, že se aktuálně nad naší zemí stahují černá mračna. Naneštěstí ke všemu mračna velmi nechutné příchutě. Podle mého názoru celková situace rozhodně zdaleka není dobrá a kontrolovaná. Na každé úrovni administrativních jednotek. Polská vláda kráčející nacionalistickou cestou přijala či stále přijímá několik nezodpovědných, kontroverzních rozhodnutí, která jsou pro občany skutečně obtížné srozumitelná nebo dokonce nebezpečná. V současné době jsme v částečném lockdownu, jsou zde určitá povinná omezení související s cestováním, vycházením apod. To je normální, zdá se, že neexistuje aktuálně lepší cesta k omezení šíření viru. Ale nejhorší je, že se nemůžeme cítit na 100 % bezpečně na místě, které je chaoticky vedeno skupinou lidí zajímajících se více o vlastní polické zájmy a udržení si vedoucích pozicích než o udržení míru mezi lidmi v zemi, více než o zajištění jejich svobody a budoucnosti.

Mateusz: Řekl bych, že je to naprd, ale vcelku stabilizované. Samozřejmě, jsme stále atakování negativními zprávami, covidovými statistikami, mírou úmrtnosti, denním počet testovaných apod. Ale aby bych upřímný – i ti nejsilnější vojáci by se tomuto bombardování ze strany hromadných sdělovacích prostředků okamžitě podvolili. Takže si myslím, že jsem v této realitě vlastně už žili.

2. Jak všechny tyto změny ovlivnili možnosti dělat koncerty, akce, zkoušet s vašimi kapelami?

Bartosz: Coronavirus změnil vše – všechny kulturní akce jsou zrušeny anebo odloženy, protože v průběhu lockdownu není možné, abychom se setkávali s dalšími lidmi ve skupinách větších než několik osob (právě teď je maximem pět lidí). V létě bylo možné hrát pro omezené publikum, anebo vystupovat na venkovních akcích. Jako kapela se cítíme nejlépe v malých klubech, kde máme možnost cítit bližší zpětnou vazbu od publika. Z toho důvodu jsme se na začátku roku 2020 rozhodli soustředit hlavně na tvorbu nového alba a zrušili jsme několik již naplánovaných koncertů. Zkoušení je možné, máme jen tři členy, takže naše běžné zkoušky nejsou oficiálně zakázány. Ale museli jsme odložit vydání našeho druhého alba na rok 2021, jelikož nebylo možné spojit vydání s turné.

Mateusz: Sakra, všechno se změnilo. Nemůžeme nikde hrát, ale také nemůžu vidět naživo své oblíbené umělce, jedním z příkladů byla poslední show starých dobrých KAT & Romana Kostrzewského. Moc jsem se na to těšil, ale bylo to zrušeno stejně jako mnoho dalších akcí. Začíná to být trochu nudné, nejprve narůstá nějaká pozitivní energie, je možné něco zorganizovat a zdá se, že je možné nastartovat malou část normality. Ale pak se všechno utne z „důvodů, které nelze přičíst organizátorovi“. Smutné.

3. Co vám pomáhá situaci zvládnout, nezbláznit se z toho všeho?

Bartosz: Já osobně se snažím být každý den tak blízko muziky, jak jen to jde. Můj vztah s hudbou byl vždycky faktorem, který mi pomáhal udržet tělo a mysl ve stabilní kondici. Takže nyní objevuji novou hudbu intenzivněji než v předchozích letech, nahrávám si spoustu nápadů, pracuji s November might be fine a mými dalšími dvěma vedlejšími projekty. Kromě toho se snažím hodně komunikovat s přáteli, zůstáváme v blízkém kontaktu s těmi nejlepšími. Hodně času trávím venku, miluju cyklistiku, běhání, vaření, jógu a meditaci, a to mi vše mi také hodně pomáhá.

Mateusz: Zdravý rozum, osobní taktický přístup k současné situaci, nepodlehnout negativnímu tlaku vrstevníků. Také musím pokračovat ve svém restauračním podnikání, takže musím být odolný, ačkoliv celý obor je tvrdě zasažen anti-COVID omezeními.

Iwo: Mě nejvíce pomohlo vytvořit si denní rutinu složenou ze cvičení a aktivity. Jakmile jsem si vytvořil celodenní plán, bylo jednodušší zůstat vyrovnaný, a to i v době izolace či nedostatku pracovních možností. Naštěstí také mohu říci, že co se týče mého hudebního rozvoje, je to docela produktivní období.

4. Jaké zajímavé projekty (livestreamy, webové stránky, cokoliv kreativního) byste čtenářům a čtenářkám doporučili?

Bartosz: Jsou zde nějaké live-stream iniciativy, online konference, umělecká hnutí apod. Po rezignaci některých novinářů a moderátorů vzniklo také několik nezávislých online-rozhlasových hnutí (odešli z veřejnoprávního polského rozhlasu poté, co vláda významně změnila jeho profilaci a začala jej používat jako „nástroj propagandy“), což je pro mě velmi pozitivní. Jsem také nadšen prací mých přátel z youtubového kanálu WherePostRockDwells (https://www.youtube.com/user/Nemron28) a kapely Transmission Zero (Transmission Zero)– nedávno vytvořili nejobsáhlejší encyklopedii post-rockových kapel, včetně specializovaného rádia. Vřele doporučuju. Dostupné zde: www.post-pedia.com.

Iwo: Skutečně na mě udělalo dojem, jak se všechny kulturní instituce, některé kapely a festivalové organizace efektivně přizpůsobili nové situaci. Můžeme to vidět na příkladu Ars Camerilas (https://arscameralisfestiwal.pl/), Tauron Nowa Muzyka (http://festiwalnowamuzyka.pl/en/) či na individuálních iniciativách konkrétních hudebníků a hudebnic. Já osobně doporučuji především filmové festivaly, které změnily svou formu v online událost.V Polsku odvádí skvělou práci také Tak Brzmi Miasto (https://takbrzmimiasto.pl/), uspořádali online konferenci a live-streamové koncerty. V hudebním žánru post-rocku je zajímavou iniciativou „Post-poned“ série online koncertů (dostupné na youtube, hledej pod „postponedseries“ na kanálu WherePostRockDwells).