Rozhovor (nejen) o pětadvacátých narozeninách v Hudebním přátelském okénku

Publikoval admin v

Na facebookové skupině Hudební přátelské okénko vyšel v rámci narozeninových oslov rozhovor s jednou z členek kolektivu Blankou.

Přepis celého rozhovoru najdete níže, budeme však rádi, když si rozhovor přečtete také přímo ve skupině a stanete se jejím fanoušky. Skupina totiž přináší mnoho velmi zajímavých informací z hudebního světa!

ROZHOVOR z OKÉNKA (61. díl)

BLANKA KISSOVÁ, KLUB FUTRA ORLOVÁ

Neuvěřitelných 25 let funguje na scéně klub Futra v Orlové, který je dnes bez nadsázky jedním z hlavních center klubové a alternativní kultury v kraji. Party se koná v sobotu 15. října, ale o tom později. Futra. Desítky skvělých koncertů českých i zahraničních kapel a projektů, punk, hard core, indie, elektronika, taneční parties, hip-hop, experimentální scéna a vše další. Také výstavy, filmové projekce, cestovatelské večery, besedy a debaty. K tomu také Nízkoprahové zařízení pro místní děti a mládež. A aby toho nebylo málo, je to tu také provázaná hudební komunita a mraky na Futru navázaných kapel a projektů, kdy mnozí z hudebníků klub i sami aktivně tvoří. Příjemný prostor, fajn lidi, skvělý zvuk a pohoda, pojď dál. Na otázky okénka odpověděla současná vedoucí Futry a jak jinak, také aktivní hudebnice, Blanka Kissová.

Hlavní událostí je, že teď v sobotu 15. října oslavíte 25 let Futry u vás v klubu v Orlové a bude to opravdu stát za to. Co vše se tedy den den ve Futře bude dít?

Větší akce se vždy snažíme pojmout pestře tak, aby si každý přišel na své. A tak bude kromě vystoupení kapel také zahájen výstava Veroniky Petrové s názvem Dělej, co tě baví. Výstavu bude možné shlédnout minimálně do konce října 2022, takže pokud nestihnete oslavu, stavte se na ni mrknout v následujících dnech. Od 18:00 pak proběhne diskuze se zakladateli cestovatelských večerů ve Futře. Samotný koncert bude rozdělen na dvě stage – na stage „pod schody“, kde vystoupí Usnu?, The Owl a Výpalné a na stage „v prostoru“, kde vystoupí It´s everyone else, Innoxia Corpora, Lycanthrophy, Miss Marple, Pacino a Dynasteel. Také samotný koncert tudíž bude žánrově pestrý, vystoupí jak kapely české, tak zahraniční.

Ráda bych ještě dodala, že se nemusíte bát přijít s potomky. Ostatně děti jsou součástí společnosti i Futry. Díky dvěma stagím vznikne cca od 15:00 (kdy se brány klubu otevírají) až do cca 18:30 oddělený prostor, kde nebude hlasitá hudba. A samozřejmě platí, že můžete využít vše, co klub běžně nabízí – stolní fotbal, stolní tenis či deskové hry.

Jak vlastně funguje Futra v současnosti? Jak známo, ten prostor městu neslouží jen jako hudební a kulturní centrum.

Spolek Futra provozuje zároveň dvě registrované sociální služby Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, takže i díky velké podpoře města můžeme nabízet velkou škálu aktivit – nejen těch kulturních, ale také těch se sociálním přesahem. Všechny aktivity se pěkně doplňují, ale samozřejmě to také znamená přistupovat ke všemu, co děláme s uvědoměním a respektem, což se jako kolektiv snažíme.

Čtvrt století na scéně, to úctyhodný výkon. Co myslíš, že stojí hlavně za tím, že jste vydrželi a jedete dál?

To je hrozně těžká a taky dost individuální otázka. Myslím, že každý člen a členka má nějakou svoji kotvu, která ho k Futře jako projektu poutá. Já si vlastně už moc nedovedu představit, že by Futra nebyla. I když je to někdy náročné, protože o Futru a její aktivit se starám ve svém volném čase, tak zatím pořád výnosy přesahují vklad. Myslím, že se nám podařilo vytvořit fajn kolektiv, který je postavený hlavně na vzájemném respektu a přátelství. Mě osobně třeba pomáhá uvědomit si to, že život funguje ve vlnách a jen proto, že je zrovna o něco menší návštěvnost, není nutné věšet hlavu, ale spíš je potřeba se mrknout kolem a zamyslet se, jak zajímavě uchopit program, jak oslovit potenciální návštěvníky a návštěvnice. Ale někdy je holt období jaké je a lidí chodí míň. A pak, v podstatě skoro z ničeho nic, je na koncertech plno. Zároveň je tudíž pro mě důležité neustále sledovat, jaké zajímavé projekty vznikají a neuzavírat se do své „bubliny“.

Vy jste jeden z klubů s výbornou dramaturgií i zvukem. Jak se podařilo vybudovat tuhle fakt důležitou součást?

Děkuji moc! Myslím, že jsem trochu odpověděla už výše. Za zvuk může Tom Veliký a myslím, že výhodou je, že také Tom patří mezi lidi, kteří mají široký hudební záběr, hudbě fakt rozumí a snaží se tak pro každou kapelu najít její zvuk. S tím jsme žel měli i horší zkušenosti – pokud zvukař není bytost otevřená, může to být fakt neskutečný zlo… . Co se dramaturgie týče, tak se prostě snažíme hledat a reagovat na zajímavé projekty bez ohledu na hudební žánr. Máme samozřejmě určitě hranice, ale ty nejsou hudební, ale obsahové – jak by řekl Richard – „kapela se prostě musí umět chovat slušně a tak nějak vůbec ctít základní slušná pravidla mezilidských vztahů.“

Jsou už v plánu nějaké podzimní akce ve Futře? Pokud ano, pozveš nás už na některé?

Na podzim a na zimu již nějaké potvrzené plány máme: 29.10.2022 proběhne další drum´n´bass party4.11.2022 u nás vystoupí no Vida, což je neskutečně příjemný nový projekt z okolí Nového Boru, trochu grunge, trochu indie, trochu punk19.11.2022 budou ve Futře hrát SOUL MASSACRE/HEVER/VIOLENT REPRISAL9.12.2022 – Heblo (Rychvald)13.1.2023 zahrají polští Body Package

Na Futře je skvělé, že na klubu často pracují i sami muzikanti a producentu ze zdejší hudební scény okolo klubu. Vzpomeneš některá jména a kdo je aktivní právě dnes?

Kuba (Pacino, Sin of Lilith, Tupak Amaru a mrtě dalších)), Wilda (Dno, Tupak Amaru, Rosa Parks, The Owls a kupa dalších), Dan (Rosa Parks, Tupak Amaru, Hledání, Marne a hrozná kupa dalších projektů), Maro (Hibakusha, Impulsealer, Marne a mrtě dalších projektů), Martin (Cairnem, LiveLike a další), Tomáš Rada (LiveLike a další), Brody (Anne M.Christiansen, Tupak Amaru, LiveLike, Breakfast Club a další), Dogma (Dno a kupa dalších), Tomáš Veliký (Pacino)….uf, tihle všichni jsou aktivní i dnes a určitě jsem na někoho zapomněla.

Dříve taky Jiří (Sheeva Yoga, Miss Marple), Paya (Miss Marple, Smích Hyen, Patole a další), Honza (Uwaga Trucizna, Sin of Lilith a další), Honza Dospiva (folkové projekty), uf a určitě kupa dalších, na které jsem opět zapomněla. Jinak vše, tedy skoro vše, co kolem klubu vzniklo a vzniká najdete taky tady: Music | DIY Scene Orlová (bandcamp.com).

Ty sama jsi jedna z těch aktivních hudebnic, které klub tvoří. V čem tedy hraješ a co tvoříš v současné době?

No, v současné době toho dělám jako vždy asi tak trilion. Kapely: Miss Marple, Marne, The Owls, The Owl and The Littlemouse. Také se podílím na fungování diskuzní skupiny Gendertlachy, která se teď proměnila hlavně na podcast. To je asi teď všechno. Minimálně zrovna teď v tuto chvíli, kdy to dopisuji.