Únorový program – temné beaty, hip-hop, emo, post-rock, elektro a dokument o životních cestách

Publikoval admin v

Únor už klepe na dveře, teploty jsou opět pod nulou a my přicházíme s novým skvělým programem.

Rádi bychom připomněli, že Futra je místo otevřené novým lidem a nový nápadům. Pokud tedy máte zájem o to, si udělat nějakou svou akci, zahrát si odpoledne deskovky, otevřít prostor a udělat si čajovou party nebo workshop linorytu (či čehokoliv jiného), neváhejte se na nás obrátit a dáme to společně do kupy!


Temné beaty i rap

Únor odstartujeme ve velkém stylu! Arleta patří k oblíbeným interpretkám (nejen) nejednoho člena*ky kolektivu Futra a máme tudíž obrovskou radost, že se nám podařilo ji dostat na program!

V listopadu 2022 vydala rapperka a vizuální umělkyně Arleta své třetí EP Sex. Produkoval ho David Herzig aka Lotus Wash, který z části pracoval i na mixu, společně s
Janem Křišťálem, který obstaral mastering ve svém ceněném studiu Audiogarden. Čtyři skladby vznikly v úzkém kruhu její nejvěrnější crew a navazují na výrazný rukopis syrové a tvrdé poetiky, nekompromisního postoje a temných pohlcujících beatů.
Nesmírně zajímavé na procesu vzniku nového EP je semknutost zvuku s vizuálním vyjádřením. Videoklip Private Poison z dílny Ver Nismo (WRONG, BCAA) vtiskl enigmatickému projevu rapperky ještě o stupeň tajemnější podobu CGI avatara. Koncept vrcholí přípravou prvního fyzického releasu, kterým bude vinyl od labelu Haluzeum produkt, na kterém vydávají i spřátelení hráči Edúv Syn a Fvck_Kvlt.

S Ver Nismo vytvořila Arleta kompletní obraz a identitu a mj. i artefakt, šperk, který se může stát osobní zbraní..
Arleta se k procesu vzniku vyjadřuje velmi vážně, poněkud ostře, ale nikdy se sebelítostí.

„Sex vznikal v mém toxic vztahu, kdy mě nebavilo zastávat konvenční roli holky ve vztahu a splňovat jakási společenská očekávání.” říká Arleta, která již v minulosti vystoupila tvrdě proti misogynním tendencím v rapu a kultuře celkově, např. v tracku Statement. „O oslavu feminismu však na téhle nahrávce nejde. Naopak, je to do jisté míry i o projekci těch temných myšlenek, které jsou anti-feminist, o snaze být sexy, drzá, přijatá světem. Albem vyjadřuji dvousečnou záležitost. Lidi můžou moji hudbu odsoudit, protože můj vizuál prodává mě samotnou na úkor významu. Lidi odkojeni na generickém rapu se nejdřív chytnou image, pak je snad udeří význam. Podstata svobodného vyjádření i vnímání EP Sex je rámovaná upřímností, nasraností a vztekem. Drzost i něha je mojí touhou po lásce.”

Laokoon už jste měli ve Futře možnost vidět. Dvojice Jiří Mach (Killiekrankie) a Mikuláš Hamerla (Sekvoye). opět přinesou své experimentální pojetí rapu – kombinace industriální elektronické hudby s propracovanými beaty a intenzivní přednes s nádechem dadaistických textů. Laokoon s letošním albem Šperk perfektně navazují na to, co rozjeli na debutu.

Chalapeño je elektronický projekt dua producentů Vasiliose Chaleplise a Patrika Slezáka balancující na pomezí IDM, breakbeatu a lo-fi. Na baskytaru a pady hraje Jakub Lasota z kapely Pacino. Syrové beaty propletené organickými melodiemi a hutnými basy. Fúze retro elektroniky a živých nástrojů. Glitche plné grainu. Vlny syntezátorů, které se rozbíjejí o útesy analogových perkusí. Debutové LP Endless Iridescence vyšlo 20. listopadu 2022. V lednu 2023 vychází na vinylu u labelu Korobushka Records.


Emo, post-rock, doom

V úterý 7.února 2023 k nám zavítá rakouská kapela Clutch at Straws. Společně s nimi zahrají Lemonheart Club.

Emo-screamo kapela z Vídně se vydává v únoru na turné a po cestě se zastaví také ve Futře.

Lemonheart Club je kapela z nedalekého Bílovce. Do Orlové přijedou zahrát svůj originální mix post-rocku, doomu, ambientu a noisu.


Bass Occupation 2.0

V Únoru bude malinkatej svátek elektronické hudby v Orlové. Protože pozvání na Bass Occupation 2.0 přijala ikona české d´n´b scény, producent a remixer DJ SAYKO!!! Druhým potvrzeným je DJ COOLDY. Třetím do partie bude KNAYPA aka KNIPER, rezident klubu Futra, který reprezentuje Super Hero Futra Crew. No a vzhledem k předchozímu úspěchu, kdy vás celkem pobavil, nás doplní RONYGEE za Goodvibrations. Večírek doplní známý scratcher z Ostravy, bývalý Orlovák dnes hrající za konopex.cz a jinekafe.cz turntablista Adam PůlGram. A posledním do foroty bude Warp za Audiobush Crew a Bass Occupation tým.


KineDok: Námořník

V neděli 26.2.2023 od 16:30 budeme promítat další dokument z projektu KineDok. Tentokráte půjde o dokumentární film Námořník.

Režie: Lucia Kašová
2021, Slovensko, 78 min.
VSTUP: zdarma

Stálo to za to? Kde je hranice mezi sobectvím a svobodou? Na tyto otázky se na sklonku svého života ptá osmdesátiletý Paul Johnson. Paul je námořník, žije na své malé lodi Cherub u ostrova Carricau v jižním Karibiku a vypráví svůj životní příběh. Při pohledu na něj byste jen stěží hádali, že byl dávno slavným lodním konstruktérem, čtyřicetkrát sám přeplul Atlantský oceán nebo si nechal patentovat loď. Měl několik manželek, které ho nakonec vždy i s dětmi opustily, neboť potřebovaly normální život. On ale nikdy nedokázal žít na souši, i když se o to pokoušel. Teď je ale sám se svou lodí, která je rozbitá. Ani jeden není schopen další plavby.

KineDok je projektem Institutu dokumentárního
filmu. Projekt je realizován s finanční podporou Kreativní Evropy MEDIA, Mezinárodního visegrádského fondu, Velvyslanectví USA, Státního fondu kinematografie a Magistrátu hl.m. Prahy.


A co nás čeká v příštích měsících?

  • 4. března 2023 – Prezentace polského No Border Teamu
  • 7. dubna 2023 – Coloured Moth
  • 20. května 2023 – Alternativní scéna