Vítáme Vás v novém roce

Publikoval admin v

Máme tady leden a s ním první program roku 2023. Držíme se tradice, a tak se zase můžete těšit na žánrově pestré koncerty, taneční večírky a promítání. Postupně také připravujeme program na Alternativní scénu 2023, která se kvapem blíží.

Rádi bychom připomněli, že Futra je místo otevřené novým lidem a nový nápadům. Pokud tedy máte zájem o to, si udělat nějakou svou akci, zahrát si odpoledne deskovky, otevřít prostor a udělat si čajovou party nebo workshop linorytu (či čehokoliv jiného), neváhejte se na nás obrátit a dáme to společně do kupy!

Výstava, koncerty, diskuze a dokumenty – to je program na leden 2023

První lednový týden odstartujeme rovnou koncertově a ve velkém stylu -klub se bude otřásat v rytmu grindu, screama a dalších roztodivných halekaček – Invaders akce proběhne 7.ledna 2023!

Druhý lednový týden k nám přijede kapela Body Package z Polska doplněná místní kapelou LiveLike a interpretkou Ivy Z, kterou můžete znát i z kapely Billow. Akce se bude konat v sobotu 14.1.2023.

V neděli 15.1.2023 budeme pokračovat s promítáním dokumentárních filmů. O problematice dětských domovů si s námi přijede popovídat Matěj Karas.

V pátek 20.1.2023 u nás bude vládnout slovo a dáme prostor SLAM poetry.

Měsíční program ukončíme elektro party, konkrétně v pátek 27.1.2023.

Celý měsíc bude v prostoru klubu probíhat výstava Rozmary.


Výstava Rozmary

Celý měsíc leden bude umístěna výstava Rozmary autorů Matěje Tanečka Baláka, Nikolase Vidrase a Ivana Lehezy

Rozmary

jsou nadsázka k lidskému životu ve společnosti, který může být mnohdy negativní.Rozmary

se snažíme přenést společnost nad chybami které udělala, války, globální oteplování. Vtip je složitá věc nad kterou se člověk musí zamyslet, proto jsme právě vtipem promítli toto a další témata. Chceme aby se i spolu se společností zamyslela individua. Každý z nás má v sobě otevřené problémy které neřeší. Ale aby to nebylo natolik vážné.Rozmary

jsou koncipované tak, aby měl každý šanci se zasmát.


Invaders ve Futře

V sobotu 7.ledna se prostory klubu rozezní grind, screamo. Konkrétně zahrají následující kapely:

S death-metalcore přijedou z Frýdku – Místku BLANKVERS.

Orlovskou kapelu DNO netřeba představovat. Po kratší hibernaci jsou zpět plní energie a nápadů.

UFON je poměrně novou kapelou a přijedou s prazvláštní hudební koláží, kterou nazývají space/disco/grind. Protáhněte si krční obratle a nacvičte pár taneční kroků. Kapela také nedávno vypustila do světa svou první nahrávku.

Večírek zakončí grindcorová kapela KOŽIS.


Post-rock, indie, slow rhythm

V soboru 14.ledna 2023 do Futry zavítá polská kapela Body Package. Jejich trip hop mixnutý s postrockem je přesně to, co sedne k lednové náladě.

Koncert svým vystoupením doplní Ivy Z, kterou můžete znát také z kapely Billow. Pomalé snové písničky skvěle doplní zamyšlenou zimní pohodu, ale i letní lenivé odpoledne.

Koncertní sestavu doplní orlovští LiveLike, kteří si mimo jiné minulý rok právě s kapelou Billow ve Futře zahráli.


KineDok: Opouštět počátky a diskuze s Matějem Karasem

V neděli 15.1.2023 se budeme věnovat tématu vyrůstání v dětském domově.
Po promírání bude probíhat diskuze s Matějem Karasem, který se problematice již dlouhodobě věnuje. Klub bude otevřen v 15:30, promítat se začne v 16:00. Vstup je zdarma.

 OPOUŠTĚT POČÁTKY (Linda Kallistová Jablonská, 2021, Česká republika)

Hledání práce, vlastní bydlení, dostatek cigaret. Denisa, Adéla, Kristýna a Pavla narážejí na realitu všedního života, od které je doteď dělily stěny ústavu i péče vychovatelek. V průběhu let se na cestě bludištěm reálných výzev setkávají s neznámými překážkami, střídavě se ocitají na mrtvých bodech a potom se znovu pokoušejí dokončit si vzdělání a najít pevné místo ve společnosti. Zažívají zklamání v lásce, vracejí se k rodičům a zakládají vlastní rodiny. Poučí se z chyb, kvůli kterým se jako děti dostaly do péče úřadů? Nebudou je opakovat v roli rodičů? Režisérka s mimořádnou citlivostí navazuje na vztah s protagonistkami svého předchozího filmu Počátky a sugestivně přibližuje úskalí přechodu z ústavní péče do samostatného života.

KineDok je projektem Institutu dokumentárního filmu. Projekt je realizován s finanční podporou Kreativní Evropy MEDIA, Mezinárodního visegrádského fondu, Velvyslanectví USA, Státního fondu kinematografie a Magistrátu hl.m. Prahy.


První SLAM POETRY večírek ve Futře

Tak jako rituální totem vprostřed prérie stojí mikrofon zaklesnut ve stojanu uprostřed podia. Napětí by se dalo krájet, šňůra si ani nedovolí sebemíň se pohnout. Slameři přistoupí, promluví, ideje zhmotní… Ale zaujmou?!?!Performativní žánr přednesu autorské poezie. Žádné kostýmy. Ani rekvizity. Vlastní text. Nebo improvizace. Dojetí! Smích? Dekadence?! A body publika! Slam!!!Třeba takhle:


Vystoupí:
ANATOL SVAHILEC (mistr ČR 2014, maskot žánru, strýček Jedlička české slam poetry)
MEDARD CAPEK (hiphopovým tokem ovoněná rýmná smršť, made in Hranice)
KRÁKOR (přerovská paneláková víla s jemným hlasem a drsným poselstvím)
VEČERKA (vítězka Crosslamu 4/2018, Sokolov-Hanoj-Praha – jak se to rýmuje!)
…a další!


A co nás čeká v příštích měsících?