Zkrocená zahrada – gruzínský dokument doplnil svým povídáním Marek Hrdina

Publikoval admin v

V neděli 25.zaří 2022 proběhlo další promítání v rámci projektu KineDok. Tentokráte se jednalo o snímek Zkrocená zahrada režisérky Salomé Jashi. Film velmi poetickým způsobem přináší příběh z Gruzie, ve kterém bývalý premiér skupuje stromy, které pak přes celou zemi převáží do své zahrady.

Po promítání následovala diskuze s Markem Hrdinou. Marek navštívil Gruzii několikrát jako turista. Putoval hlavně po horách, ale jako správný cestovatel se orientuje také v sociální a historické situaci Gruzie. V rámci svého povídání nám představil zajímavé kouty Gruzie, které navštívil. Návštěvníci a návštěvnice se také dozvěděli, na co si mají v horách dát pozor a jak vypadá běžné gruzínské menu. Upozornil tak hlavně na nebezpečí střetnutí s pasteveckými psy, které pro turistu či turistku mohou být skutečným rizikem, a to větším než medvěd nebo vlk, kteří se lidem vyhýbají. Psi však na turistu mohou zaútočit v případě, že se příliš přiblíží ke stádu nebo s k salaši, přičemž obojí se v gruzinských horách často vyskytuje. Na druhou stranu psi toulaví se stávají častými spolupoutníky – s turistou či turistkou mohou horami a údolími putovat klidně několik dní.

Na závěr nám Marek povyprávěl o svém skoro čtrnáctidenním tripu gruzínskými horami, který absolvoval jen ve dvou lidech. Dozvěděli jsme se tak, jaké to je putovat v tak malé skupině, kdy je nejlepší vyrazit, aby nás nezastihla bouřka či co si zabalit do batohu.